2011. június 20., hétfő

Imádkozzunk a menekültekért

Menekültek Világnapja 2011

http://www.un.org/en/events/refugeeday/images/do1thing.jpg

Június 20-án világszerte a menekültek napját ünneplik. Ezen a napon egyaránt ünnepli a világ a menekültek életét, és igyekszik felhívni a figyelmet nehéz helyzetükre. Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben nyilvánította ezt a napot a Menekültek Világnapjává.

Hazánkba évente több ezer menedékkérő érkezik, közülük azonban csak kevesen kapnak menekült státuszt. A Református Missziói Központ Menekültmissziója a menekült családok magyarországi életkezdését igyekszik megkönnyíteni, többek közt lakhatási és iskolai integrációs programok biztosítása által. Az Iskolai integrációs program keretében négy budapesti iskolával működik együtt a Menekültmisszió.

A Menekültek Világnapját követő vasárnapra, június 26-ra az Európai Egyházak Konferenciája is felhívást intézett az európai egyházakhoz, gyülekezetekhez és plébániákhoz, melyben az életüket vesztett menekültekről megemlékező istentisztelet, imaalkalom megtartására hívja fel őket. Ehhez angol nyelvű segédanyagokat készítettek, melyek személyes történeteket, javasolt imádságokat és fohászokat tartalmaznak.